Χαιρετισμός Διευθύντριας ΔΠΜΣ

Καλώς ήρθατε στον ιστότοπο του Διιδρυματικού Προγράμματος Σπουδών «Διαταραχή Αυτιστικού Φάσματος (Δ.Α.Φ.): Προαγωγή Υγείας, Πρώιμη Διάγνωση, Ειδική Εκπαίδευση, Ατομική και Κοινοτική Παρέμβαση»!

 

Από τη λαϊκή ιατρική και θεραπευτική, που η αρχή της χάνεται στα βάθη των αιώνων, μέχρι τον Ιπποκράτη, αλλά και από τότε μέχρι σήμερα, η αναγκαιότητα της ιατρικής και των θεραπευτικών παρεμβάσεων έχει παραμείνει ακλόνητη. Είναι προφανές, ότι όλοι οι θεραπευτές καλύπτουν ζωτικές ανθρώπινες ανάγκες. Συμμερίζονται τη δυσκολία, βοηθούν, συμβουλεύουν και δημιουργούν ελπίδα. Δε χωρά επίσης αμφιβολία ότι η προσέγγιση της Δημόσιας Υγείας για όλες τις ανθρώπινες δυσκολίες είναι διεπιστημονική και ολιστική. Είναι μια προσέγγιση που περιγράφεται στη βιβλιογραφία ως «προσέγγιση 3600». Με αυτή τη στρατηγική ως οδηγό, αποφασίσαμε να δημιουργήσουμε το εν λόγω Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Σπουδών, θέτοντας στο κέντρο του εγχειρήματος τη Διαταραχή Αυτιστικού Φάσματος (ΔΑΦ) και  λαμβάνοντας υπ΄ όψιν ότι  μικρό μέρος των δυσκολιών της είναι αμιγώς ιατρικό. Η προσέγγισή μας είναι οριζόντια και συνολική και περιλαμβάνει όλες τις μεταβλητές που επηρεάζουν τη ζωή ενός ατόμου με ΔΑΦ. Είναι μια σφαιρική προσέγγιση στο πυρήνα της οποίας τοποθετείται το άτομο με ΔΑΦ. Το πρόγραμμα ενσωματώνει όλες τις εξωτερικές μεταβλητές που αφορούν τη ζωή ενός ατόμου με ΔΑΦ, ενώ ταυτόχρονα επιτρέπει στην κοινωνία που το περιβάλλει να κεφαλαιοποιήσει και να μεγιστοποιήσει σωστά τις ικανότητές του. Καθώς ο επιπολασμός των ατόμων με ΔΑΦ αυξάνεται διεθνώς, ως λειτουργοί Δημόσιας Υγείας και εκπαιδευτικοί, πρέπει να υποστηρίξουμε τους συνανθρώπους μας που μπορεί (ή μπορεί να μην) φαίνονται «διαφορετικοί» με έναν ή περισσότερους τρόπους: τον τρόπο που ξεχωρίζουν στο πλήθος, τον τρόπο που εκφράζονται (ή όχι), τις φωνές τους (εσωτερικές ή εξωτερικές), τον τρόπο που μοιράζονται, πετυχαίνουν και χαίρονται και τον τρόπο που αγκαλιάζουν και προσφέρουν την αγάπη τους σε όλους μας.

 

Με τη σφαιρική αυτή προσέγγιση, μπορούμε να  εκπαιδεύσουμε τον εαυτό μας και τους άλλους και σταδιακά να μπορούμε να είμαστε σε θέση να βοηθήσουμε όλους να ευδοκιμήσουν, άτομο – οικογένεια – κοινωνία.

 

Σας ευχόμαστε καλή περιήγηση στον ιστότοπο του ΔΠΜΣ!

 

Με εκτίμηση,

Αναστασία Μπαρμπούνη

Διευθύντρια ΔΠΜΣ

Παιδίατρος

Καθηγήτρια Δημόσιας Υγείας Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής