Το Διιδρυματικό Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών «Διαταραχή Αυτιστικού Φάσματος (Δ.Α.Φ.): Προαγωγή Υγείας, Πρώιμη Διάγνωση, Ειδική Εκπαίδευση, Ατομική και Κοινοτική Παρέμβαση» λειτουργεί από το ακαδημαϊκό έτος 2024 – 2025 υπό την διοικητική υποστήριξη του Τμήματος Δημόσιας και Κοινοτικής Υγείας της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής σε συνεργασία με το Τμήμα Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου.
Το σύνολο των πιστωτικών μονάδων (ECTS) που απαιτούνται για την απόκτηση του Διπλώματος Μεταπτυχιακών Σπουδών (ΔΜΣ) είναι 120. Το ΔΠΜΣ είναι πλήρους φοίτησης και δομείται σε 4 εξάμηνα σπουδών δύο ειδικεύσεων, ενώ η γλώσσα διδασκαλίας του είναι η Ελληνική. Παρόλα αυτά, οι μεταπτυχιακοί φοιτητές απαιτείται να έχουν τουλάχιστον επάρκεια στην αγγλική γλώσσα, η γνώση της οποίας είναι απαραίτητη για βιβλιογραφική αναζήτηση τόσο για την εκπόνηση της ερευνητικής Μεταπτυχιακής Διπλωματικής Εργασίας (ΜΔΕ) όσο και για τη συγγραφή εργασιών που σχετίζονται με τη διδασκαλία και την εξέταση των μαθημάτων. Ως τόπος διεξαγωγής των διά ζώσης μαθημάτων ορίζονται οι εγκαταστάσεις του Τμήματος Δημόσιας και Κοινοτικής Υγείας του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής στην Πανεπιστημιούπολη Αθηνών. Στην διάρκεια των 4 εξαμήνων σπουδών οι μεταπτυχιακοί φοιτητές καλούνται να παρακολουθήσουν 10 υποχρεωτικά μαθήματα, να εκπονήσουν ΜΔΕ και να πραγματοποιήσουν Πρακτική Άσκηση.
Μετά την επιτυχή ολοκλήρωση του ΔΠΜΣ, οι μεταπτυχιακοί φοιτητές απονέμονται Δίπλωμα Μεταπτυχιακών Σπουδών (ΔΜΣ) με τίτλο «Διαταραχή Αυτιστικού Φάσματος (Δ.Α.Φ.): Προαγωγή Υγείας, Πρώιμη Διάγνωση, Ειδική Εκπαίδευση, Ατομική και Κοινοτική Παρέμβαση» με δύο ειδικεύσεις:
Ειδίκευση 1: Παρεμβάσεις στην ειδική εκπαίδευση
Ειδίκευση 2: Παρεμβάσεις στην κλινική πράξη: ατομική και κοινοτική παρέμβαση
Ο ανώτατος αριθμός των εισακτέων φοιτητών στο ΔΠΜΣ ορίζεται σε 60 κατ’ έτος, τριάντα 30 ανά ειδίκευση. Το ανώτατο όριο δύναται να προσαυξάνεται σε δύο μόνο περιπτώσεις. Στην περίπτωση ισοβαθμίας με τον βαθμό του 60ού φοιτητή και στην περίπτωση μελών ΕΕΠ, ΕΔΙΠ και ΕΤΕΠ. Αναφορικά με την πρώτη περίπτωση το ανώτατο όριο προσαυξάνεται αναλόγως μέχρι την αποδοχή όλων των υποψήφιων μεταπτυχιακών φοιτητών που ισοβαθμούν με τον βαθμό του 60ού υποψήφιου μεταπτυχιακού φοιτητή. Αναφορικά με τη δεύτερη περίπτωση, τα μέλη ΕΕΠ, ΕΔΙΠ και ΕΤΕΠ μπορούν μετά από αίτησή τους να εγγραφούν ως υπεράριθμα και μόνο 1 κατ’ έτος, χωρίς τέλη φοίτησης. Το ανώτατο όριο δεν μπορεί να προσαυξάνεται περισσότερο από 10% του ανώτατου ορίου.
Ως μεταπτυχιακοί φοιτητές γίνονται δεκτοί, μετά από επιλογή, απόφοιτοι των Ιατρικών Σχολών, απόφοιτοι του Τμήματος Δημόσιας και Κοινοτικής Υγείας, των Τμημάτων Φιλολογίας, των Σχολών Επιστημών Υγείας, Επαγγελμάτων Υγείας και Πρόνοιας, των Τμημάτων Εργοθεραπείας, Λογοθεραπείας, Κοινωνικής Εργασίας, Ψυχολογίας, Φυσικοθεραπείας, Παιδαγωγικών Επιστημών και Επιστημών Αγωγής της ημεδαπής, ή αναγνωρισμένων ομοταγών ιδρυμάτων της αλλοδαπής, σύμφωνα με την ισχύουσα Νομοθεσία.
Τα συνολικά τέλη φοίτησης, του ΔΠΜΣ ανέρχονται στο ποσό των 4.000 €. Στις περιπτώσεις διακοπής της φοίτησης το συνολικό καταβληθέν ποσό δεν επιστρέφεται. Παρέχεται η δυνατότητα τμηματικής καταβολής σύμφωνα με τα οριζόμενα στην πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος ανά κύκλο σπουδών. Η καταβολή των διδάκτρων γίνεται στον Ειδικό Λογαριασμό Κονδυλίων Έρευνας (ΕΛΚΕ) του ΠαΔΑ, ο οποίος είναι αρμόδιος για τη διαχείρισή τους.