Συχνές Ερωτήσεις

Σε ποιους απευθύνεται το ΔΠΜΣ;

Το ΔΠΜΣ απευθύνεται σε αποφοίτους των Ιατρικών Σχολών, του Τμήματος Δημόσιας και Κοινοτικής Υγείας, των Τμημάτων Φιλολογίας, των Σχολών Επιστημών Υγείας, Επαγγελμάτων Υγείας και Πρόνοιας, των Τμημάτων Εργοθεραπείας, Λογοθεραπείας, Κοινωνικής Εργασίας, Ψυχολογίας, Φυσικοθεραπείας, Παιδαγωγικών Επιστημών και Επιστημών Αγωγής της ημεδαπής, ή αναγνωρισμένων ομοταγών ιδρυμάτων της αλλοδαπής, σύμφωνα με την ισχύουσα Νομοθεσία. Η επιλογή των υποψηφίων φοιτητών γίνεται κατόπιν επιλογής στη βάση συγκεκριμένων κριτηρίων, τα οποία ορίζονται στον Εσωτερικό Κανονισμό Λειτουργίας του ΔΠΜΣ και στην εκάστοτε πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος.

Τα μέλη των κατηγοριών ΕΕΠ, καθώς και ΕΔΙΠ και ΕΤΕΠ μπορούν μετά από αίτησή τους να εγγραφούν ως υπεράριθμα και μόνο 1 κατ’ έτος, χωρίς τέλη φοίτησης.

Πώς δομείται το πρόγραμμα σπουδών;

Το πρόγραμμα σπουδών του ΔΠΜΣ οργανώνεται σε 4 ακαδημαϊκά εξάμηνα και περιλαμβάνει 10 μαθήματα, την Μεταπτυχιακή Διπλωματική Εργασία (ΜΔΕ) και την Πρακτική Άσκηση (ΠΑ), δραστηριότητες οι οποίες είναι όλες υποχρεωτικές. Επιπλέον, το πρόγραμμα σπουδών προσφέρει 2 ειδικεύσεις:

Ειδίκευση 1: Παρεμβάσεις στην ειδική εκπαίδευση
Ειδίκευση 2: Παρεμβάσεις στην κλινική πράξη: ατομική και κοινοτική παρέμβαση

Η επιλογή ειδίκευσης πραγματοποιείται στο Β’ εξάμηνο σπουδών.

Ποια είναι η προβλεπόμενη διάρκεια φοίτησης;

Η προβλεπόμενη διάρκεια φοίτησης στο ΔΠΜΣ είναι τα 4 ακαδημαϊκά εξάμηνα, ενώ δύναται να παραταθεί έως 2 ακαδημαϊκά εξάμηνα. Έτσι, η ανώτατη διάρκεια φοίτησης δεν μπορεί να υπερβαίνει τα 6 ακαδημαϊκά εξάμηνα.

Σε ποια γλώσσα διεξάγεται το ΔΠΜΣ;

Το ΔΠΜΣ διεξαγάγεται στην ελληνική γλώσσα. Παρόλα αυτά απαιτείται οι μεταπτυχιακοί φοιτητές να έχουν τουλάχιστον επάρκεια στην αγγλική γλώσσα (CEFR Level B2).

Ποιο είναι το κόστος φοίτησης στο ΔΠΜΣ και πώς καταβάλλεται;

Για την φοίτηση στο ΔΠΜΣ είναι υποχρεωτική η καταβολή τελών φοίτησης ύψους 4.000 €. Παρέχεται η δυνατότητα τμηματικής καταβολής σύμφωνα με τα οριζόμενα στην πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος ανά κύκλο σπουδών. Στις περιπτώσεις διακοπής της φοίτησης το συνολικό καταβληθέν ποσό δεν επιστρέφεται. Η καταβολή των διδάκτρων γίνεται στον Ειδικό Λογαριασμό Κονδυλίων Έρευνας (Ε.Λ.Κ.Ε.) του Πα.Δ.Α., ο οποίος είναι αρμόδιος για τη διαχείρισή τους. Οι μεταπτυχιακοί φοιτητές οφείλουν να έχουν εξοφλήσει όλες τις οικονομικές τους υποχρεώσεις πριν από τη χορήγηση βεβαίωσης ολοκλήρωσης σπουδών και την απονομή του Διπλώματος Μεταπτυχιακών Σπουδών.

Παρέχεται η δυνατότητα μερικής φοίτησης ή αναστολής φοίτησης;

Στο ΔΠΜΣ δεν παρέχεται η δυνατότητα μερικής φοίτησης. Παρόλα αυτά, προβλέπεται η δυνατότητα αναστολής της φοίτησης όχι περισσότερο από 2 ακαδημαϊκά εξάμηνα.

Κάθε μεταπτυχιακός φοιτητής έχει δικαίωμα να ζητήσει, κατόπιν αιτήματος του, προς την Επιτροπή Προγράμματος Σπουδών (ΕΠΣ) άδεια αναστολής της παρακολούθησης των μαθημάτων ή της εκπόνησης της Μεταπτυχιακής Διπλωματικής Εργασίας (ΜΔΕ) του. Η άδεια χορηγείται κατόπιν εισήγησης της Συνστονιστικής Επιτροπής (ΣΕ) και με απόφαση της ΕΠΣ, για αποδεδειγμένα σοβαρούς λόγους (π.χ. σε περιπτώσεις παρατεταμένης ασθένειας που πιστοποιείται από δημόσιο φορέα, σε περίπτωση ανάλογης χρονικά επαγγελματικής μετακίνησης ή σε περιπτώσεις εκπλήρωσης της στρατιωτικής τους θητείας), μόνο μία φορά και δεν μπορεί να είναι μεγαλύτερης διάρκειας πέραν των 2 ακαδημαϊκών εξαμήνων. Τα εξάμηνα αναστολής της φοιτητικής ιδιότητας δεν προσμετρούνται στην προβλεπόμενη ανώτατη διάρκεια φοίτησης. Η αναστολή φοίτησης δεν μπορεί να υπερβαίνει τα 2 εξάμηνα συνολικά. Ο μεταπτυχιακός φοιτητής ο οποίος λαμβάνει άδεια αναστολής φοίτησης, με την επάνοδό του εντάσσεται στο εξάμηνο στο οποίο είχε λάβει την αναστολή φοίτησης και είναι υποχρεωμένος να παρακολουθήσει τα μαθήματα, σεμινάρια, πρακτικές ασκήσεις, κ.λπ., στα οποία δεν είχε αξιολογηθεί επιτυχώς πριν από την αναστολή της φοίτησής του.

Μπορεί να παρακολουθήσει το ΔΠΜΣ κάποιος που δεν μένει μόνιμα στην Αθήνα και ζει σε κάποια άλλη περιοχή της Ελλάδας;

Το ΔΠΜΣ προσφέρεται σε υποψηφίους φοιτητές από όλη την Ελλάδα που όμως έχουν την δυνατότητα να παρακολουθήσουν ορισμένα μαθήματα δια ζώσης στις εγκαταστάσεις της Πανεπιστημιούπολης Αθηνών του ΠαΔΑ, Λεωφόρος Αλεξάνδρας 196, 115, Αθήνα. Ο αριθμός των δια ζώσης διαλέξεων και συναντήσεων προκύπτει βάσει των όσων ορίζονται για την εξ αποστάσεως εκπαίδευση στο ΔΠΜΣ και ανακοινώνεται στην έναρξη κάθε εξαμήνου.

Μπορεί να παρακολουθήσει το ΔΠΜΣ κάποιος που εργάζεται, π.χ. σε πρωινές βάρδιες;

Το ωρολόγιο πρόγραμμα του ΔΠΜΣ προσφέρει την δυνατότητα στους φοιτητές να το παρακολουθήσουν ακόμα και αν εργάζονται με πρωϊνό ωράριο.

Με ποιο τρόπο γίνονται τα μαθήματα; Ποια εργαλεία χρησιμοποιούνται;

Τα μαθήματα του ΔΠΜΣ πραγματοποιούνται εξ αποστάσεως σε ποσοστό που δεν ξεπερνά το 80% των πιστωτικών μονάδω του προγράμματος σπουδών. Το υπόλοιπο 20% πραγματοποιείται δια ζώσης.

Η εξ αποστάσεως διδασκαλία χρησιμοποιεί την πλατφόρμα MS Teams για την σύγχρονη εκπαίδευση (διαλέξεις, ερωτοαπαντήσεις, συμμετοχή σε συζητήσεις, κ.λπ.) και την πλατφόρμα Open eClass για την ασύγχρονη εκπαίδευση (κοινοποίηση εγγράφων και υλικού εκπαίδευσης, κ.ά.). Και οι δύο παρέχονται στους μεταπτυχιακούς χωρίς επιπλέον χρέωση.

Η δια ζώσης διδασκαλία πραγματοποιείται στις εγκαταστάσεις του ΔΠΜΣ στην Πανεπιστημιούπολη Αθηνών του ΠαΔΑ, Λεωφόρος Αλεξάνδρας 196, Αθήνα, 115 21.

Για την υποστήριξη της εκπαιδευτικής διαδικασίας χρησιμοποιούνται επίσης τα διαδικτυακά εργαλεία “Φοιτητολόγιο” και ο ιδρυματικός λογαριασμός Microsoft Office 365, μέρος του οποίου είναι και το ιδρυματικό email. Το πρώτο δίνει την δυνατότητα στους φοιτητές να έχουν πρόσβαση στα στοιχεία της βαθμολογίας τους, των δηλώσεων μαθημάτων τους, των εγγράφων που αιτούνται από την Γραμματεία του ΔΠΜΣ, στην αξιολόγηση των μαθημάτων, κ.ά. Το δεύτερο παρέχει στους φοιτητές χρήσιμα εργαλεία για την υποστήριξη των σπουδών τους, όπως είναι οι εφαρμογές MS Word, MS Excel, MS PowerPoint, MS Teams, OneDrive, Outlook (ιδρυματικό email – WebMail), κ.ά.

Τα παραπάνω εργαλεία είναι προσβάσιμα μέσω της ενότητας “Φοιτητές” -> “Ενεργοί Φοιτητές”, αλλά και μέσω του κάτω menu του ιστοτόπου του ΔΠΜΣ.

Πόσοι φοιτητές γίνονται δεκτοί κάθε χρόνο;

Κάθε χρόνο επιλέγονται έως 60 μεταπτυχιακοί φοιτητές, 30 ανά ειδίκευση. Το ανώτατο όριο δύναται να προσαυξάνεται σε δύο μόνο περιπτώσεις. Στην περίπτωση ισοβαθμίας με τον βαθμό του 60ού φοιτητή και στην περίπτωση μελών ΕΕΠ, ΕΔΙΠ και ΕΤΕΠ. Αναφορικά με την πρώτη περίπτωση το ανώτατο όριο προσαυξάνεται αναλόγως μέχρι την αποδοχή όλων των υποψήφιων μεταπτυχιακών φοιτητών που ισοβαθμούν με τον βαθμό του 60ού υποψήφιου μεταπτυχιακού φοιτητή. Αναφορικά με τη δεύτερη περίπτωση, τα μέλη ΕΕΠ, ΕΔΙΠ και ΕΤΕΠ μπορούν μετά από αίτησή τους να εγγραφούν ως υπεράριθμα και μόνο 1 κατ’ έτος, χωρίς τέλη φοίτησης. Το ανώτατο όριο δεν μπορεί να προσαυξάνεται περισσότερο από 10% του ανώτατου ορίου.

Ποια είναι η διαδικασία επιλογής των φοιτητών;

Η επιλογή των φοιτητών γίνεται βάσει συγκεκριμένων κριτηρίων, τα οποία ορίζονται στον Εσωτερικό Κανονισμό Λειτουργίας του ΔΠΜΣ και στην εκάστοτε πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος. Συνοπτικά, τα κριτήρια αυτά αποτελούν:

  • Ο βαθμός πτυχίου/διπλώματος και η βαθμολογία στα προπτυχιακά μαθήματα που είναι σχετικά με το γνωστικό αντικείμενο του ΔΠΜΣ σε ποσοστό 15%
  • Η επίδοση στην Πτυχιακή/Διπλωματική Εργασία, όπου αυτή προβλέπεται στον πρώτο κύκλο σπουδών (και αν είναι σχετική με το αντικείμενο του ΔΠΜΣ) ή Βαθμολογία σε μάθημα βαρύτητας σχετικό με το αντικείμενο του ΔΠΜΣ κατά την κρίση της Επιτροπής Αξιολόγησης Υποψηφίων (ΕΑΥ), σε περίπτωση που δεν προβλέπεται Πτυχιακή/ Διπλωματική Εργασία στον πρώτο κύκλο σπουδών σε ποσοστό 10%
  • Η σχετική με το αντικείμενο του ΔΠΜΣ ερευνητική ή επαγγελματική δραστηριότητα  σε ποσοστό 10%
  • Οι δημοσιεύσεις και η συγγραφική δραστηριότητα σε ποσοστό 10%
  • Οι συστατικές επιστολές σε ποσοστό 5%
  • Η προφορική συνέντευξη σε ποσοστό 50%

Προβλέπεται η δυνατότητα χορήγησης υποτροφιών;

Το ΔΠΜΣ σύμφωνα με τα όσα ορίζονται στον Εσωτερικό Κανονισμό Λειτουργίας του δύναται να χορηγεί υποτροφίες ανταποδοτικές και μη, σε μεταπτυχιακούς φοιτητές πλήρους φοίτησης, σύμφωνα με απόφαση της Επιτροπής Προγράμματος Σπουδών (ΕΠΣ). Οι υποτροφίες αυτές διακρίνονται σε μη ανταποδοτικές και ανταποδοτικές υποτροφίες.

 

Μη ανταποδοτικές υποτροφίες

Οι μη ανταποδοτικές υποτροφίες χορηγούνται βάσει αντικειμενικών κριτηρίων, ακαδημαϊκών, οικονομικών και κοινωνικών, τα οποία ενδεικτικά δύναται να είναι:

 

Ακαδημαϊκά:
  1. Η φοίτηση
  2. Ο μέσος όρος βαθμολογίας του προηγούμενου εξάμηνου
  3. Ο βαθμός πτυχίου με το οποίο εισήχθη στο ΔΠΜΣ
  4. Πρόσφατες ακαδημαϊκές επιδόσεις (βραβεία και τιμητικές διακρίσεις)

 

Οικονομικά:

Εγγεγραμμένοι φοιτητές δύνανται να φοιτούν δωρεάν στο ΔΠΜΣ, εφόσον πληρούν τα οικονομικά ή κοινωνικά κριτήρια σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 86 του Ν.4957/2022 και της υπ’ αριθμ. 108990/Ζ1/8-9-2022 Υ.Α. (Β’ 4899/2022)

 

Κοινωνικά:
  1. Υποψήφιος διαζευγμένος με προστατευόμενα μέλη (παιδιά)
  2. Αναπηρία υποψηφίου
  3. Υποψήφιος μέλος μονογονεϊκής οικογένειας
  4. Υποψήφιος ορφανός από δυο γονείς που δεν έχει υπερβεί το 25ο έτος της ηλικίας του
  5. Υποψήφιος τέκνο πολύτεκνης οικογένειας
  6. Υποψήφιοι μέλη ίδιας οικογενείας

 

Ανταποδοτικές υποτροφίες

Οι ανταποδοτικές υποτροφίες χορηγούνται για κοινωνικο-οικονομικούς λόγους, μοριοδοτώντας ισχυρότερα την οικονομική αδυναμία, ύστερα από αποδοχή του υποψηφίου για προσφορά 10 ωρών εβδομαδιαίας διοικητικής εργασίας προς το ΔΠΜΣ.